Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί τα αναγκαία cookies για καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Με τη χρήση του αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Έκδοση Δημόσιας Ανακοίνωσης από τη FATF


Στο πλαίσιο εργασιών της πρόσφατης Ολομέλειας της FATF, υπό την αιγίδα της Ισπανικής Προεδρίας, εκδόθηκαν δύο έγγραφα με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη (κ-μ) να προβούν στη λήψη/επικαιροποίηση μέτρων έναντι των χωρών που παραμένουν μη συμμορφούμενες προς τα πρότυπα της FATF, ως ακολούθως:

  1. «Public Statement 24.2.2017»
    Δεδομένης της αδυναμίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ), να συμμορφωθεί προς τα πρότυπα της FATF συνιστάται στα κ-μ, ιδιαίτερη προσοχή κατά τις επιχειρηματικές σχέσεις και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τους επισημαίνοντας την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής τόσο σε διαδικασίες τραπεζικής ανταπόκρισης όσο και κατά την εξέταση αιτημάτων που αφορούν στη λειτουργία παραρτημάτων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θυγατρικών της σε άλλες χώρες. Παράλληλα η FATF προτρέπει τα μέλη της να εφαρμόσουν αυξημένα μέτρα δέουσας επιμέλειας αναλογικά προς τους κινδύνους που απορρέουν από την εν λόγω χώρα, και στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος από το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
    Σε ότι αφορά στο Ιράν, και παρά την υψηλού επιπέδου πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση των στρατηγικών του ελλείψεων και την απόφαση της FATF ως εκ τούτου να αναστείλει για δώδεκα μήνες την εφαρμογή αντιμέτρων, στην πρόσφατη ολομέλεια αποφασίσθηκε η παραμονή του Ιράν στο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο πλήρους δράσης.
    Κατόπιν τούτου, η FATF παροτρύνει τα μέλη της να παρατείνουν την εφαρμογή αυξημένης δέουσας επιμέλειας σε επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές με φυσικά και νομικά πρόσωπα από το Ιράν, σύμφωνα με τη σύσταση 19 της FATF, καλώντας το ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τις στρατηγικές του ελλείψεις ιδίως εκείνων που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Επίσης η FATF θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με το Ιράν και να παρακολουθεί στενά την πρόοδο του.
  2. «Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process 24.2.2017»
    Στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνονται οι χώρες εκείνες που έχουν δεσμευθεί επίσημα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης αντιμετώπισης των στρατηγικών τους ελλείψεων, συνεργαζόμενες στενά με τη FATF και επιγραμματικά είναι: Αφγανιστάν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αιθιοπία Ιράκ, Λαϊκή Δημοκρατία του Λάος, Συρία, Ουγκάντα, Βανουάτου και Υεμένη.
    Σημειώνεται ότι μετά από αξιολόγηση της Γουιάνα, και εκτιμώντας την πρόοδο στο σχέδιο δράσης της, η FATF αποφάσισε την εξαίρεσή της από το καθεστώς διαρκούς παρακολούθησης.

Προς διευκόλυνση, σας παραπέμπουμε στις σχετικές ιστοσελίδες:

http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/public-statement-february-2017.html
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-riskandnon-cooperativejurisdictions/documents/fatf-compliance-february-2017.html

melete casino 2014-2021
Εισαγωγή στο Πληροφοριακό Σύστημα
Black List
AML
Δεοντολογία

ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ

Εγγραφείτε για να παραλάβετε τα τελευταία νέα & ενημερώσεις

Δημιουργία Λογαριασμού
Questions and Answers
Νομική Βιβλιοθήκη
Video