Έκδοση δημόσιας ανακοίνωσης από τη FATF
Στο πλαίσιο της Ολομέλειας της FATF που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι 22-24.10.2014, υπό την αιγίδα της Αυστραλιανής Προεδρίας, εκδόθηκε Δημόσια Ανακοίνωση, που αφορά στη λήψη/επικαιροποίηση μέτρων, από τα κράτη μέλη (κ-μ), έναντι εκείνων των χωρών που παραμένουν σε στάδιο μη συμμόρφωσης προς τα πρότυπα της FATF και δύνανται να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα η FATF εκφράζοντας την ανησυχία της για την αδυναμία του Ιράν να θεσπίσει άμεσα μέτρα για την ποινικοποίηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας προτρέπει όλα τα κ-μ να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ως άνω χώρας, υπογραμμίζοντας ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, θα εξετάσει την ενίσχυση των αντιμέτρων από τον Φεβρουάριο του 2015.
Ανάλογη σύσταση απευθύνει στα κ-μ αναφορικά με τις συναλλαγές τους με την Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας, ως χώρα υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει παρατηρηθεί η αναμενόμενη πρόοδος στην αντιμετώπιση των στρατηγικών αδυναμιών που την χαρακτηρίζει.
Στα κ-μ συνιστάται επίσης εκτίμηση του κινδύνου για ΞΧ/ΧΤ κατά τη διεκπεραίωση οικονομικών τους συναλλαγών με Αλγερία, Εκουαδόρ, Ινδονησία και Μιανμάρ, χώρες οι οποίες παρά το υψηλό επίπεδο πολιτικής δέσμευσης, δεν έχουν σημειώσει επαρκή πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση των εντοπισμένων στρατηγικών τους ελλείψεων.
Αναφορικά με τις χώρες Αργεντινή, Κούβα, Αιθιοπία, Τατζικιστάν και Τουρκία, η FATF, εκτιμώντας την ουσιαστική πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο νομικό και κανονιστικό τους πλαίσιο για ΞΧ/ΧΤ και την ανταπόκριση στις δεσμεύσεις για βελτίωση του σχεδίου δράσης τους, αποφάσισε την μεταφορά τους στον κατάλογο χωρών που βρίσκονται σε εξελικτική διαδικασία. Για την Τουρκία, ειδικά, σημειώνουμε ότι εγκρίθηκε η έξοδός της από τη διαδικασία στοχευμένης επιτήρησης.
Στο πλαίσιο της Ολομέλειας, επίσης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Ανατολής ( Islamic State of Iraq and the Levant -ISIL) και στα μέτρα αντιμετώπισής της, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ και τις σχετικές Συστάσεις της FATF. Προς την κατεύθυνση αυτή, τα υπόχρεα πρόσωπα του Ν. 3691/2008, οφείλουν να προβούν σε ενέργειες έναντι των χωρών που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο της FATF με τίτλο Improving Global AML/CFT Compliance: On-going Process”.
Για διευκόλυνση των υπόχρεων, αναρτώνται τα Links των παραπάνω σχετικών εγγράφων: